Muhammad Mukahhal är arbetslivskonsulent på Umeåregionen och har varit med och startat projektet. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
Umeå

Flyktingguider ska matcha ihop nyanlända och svenskar

"Om vi inte träffas, hur ska vi då förstå varandra?"
1:21 min

Fika och umgås - för att hjälpa nyanlända flyktingar att komma in i samhället. Det är tanken med Umeåregionens nya projekt "Flyktingguide-språkvän".

  Projektet ska få nyanlända och etablerade svenskar att mötas. Muhammed Mukahhal är samhällskonsulent på Umeåregionen och tror att projektet kan göra stor nytta:

– Det går att påskynda integrationsprocessen. Det handlar om att fika tillsammans, prata om mig och dig som vanliga kompisar, träna svenska, ha förståelse för samhället, och att svenskar får förståelse för mig och mitt land.

Modellen med flyktingguider finns redan i runt 30 av Sveriges kommuner, och nu kommer det till Umeåregionen, alltså Umeå, Bjurholm, Robertsfors, Vindeln, Vännäs och Örnsköldsvik.

En person har anställts på heltid för att hjälpa till att matcha ihop etablerade svenskar med nyanlända.  Snart kommer det att gå att anmäla sig, både om man vill ha en flyktingguide, eller bli en flyktingguide.

– Koordinatorn kommer att träffa var och en separat och sen matchas man ihop utifrån ålder, intressen och kön. Sedan träffas alla tre första träffen. Sen bestämmer man själv hur ofta man vill träffas.

– Om vi människor inte träffas, hur ska vi då förstå varandra? säger Muhammed Mukahhal. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".