Socialtjänsten har besökt tiggarnas läger en gång i veckan. Foto: Ingrid Marklund/SR
Umeå

Så hjälper socialtjänsten tiggarna

"Vi har bland annat bekostat hemresor"
2:24 min

Socialtjänsten besöker tiggarnas läger och har hjälpt personer med mat och husrum under kortare perioder samt betalat resor till hemlandet. Det berättar socialdirektör Ewa Klingefors-Hedlund.

Igår berättade kommunstyrelsens arbetsutskott i Umeå att man inte ska avhysa tiggarna som bor i läger, utan fortsätta hjälpa dem. Daniel Kallos (V) sa bland annat att tiggarna inte ska behöva uppsöka socialtjänsten, han pratade istället om socialtjänstens uppsökande ansvar. Enligt Socialdirektör Ewa Klingefors-Hedlund jobbar de regelbundet med att uppsöka läger i Umeå.

– Varje vecka har vi besökt lägren för att se vilka behov som finns, säger Ewa Klingefors-Hedlund. Sen har vi också bra kontakt med de ideella organisationer som är på plats för att

Sen har socialtjänsten också hjälpt personer som vill åka tillbaka till sina hemländer att göra det.

– Några som velat åka hem har beviljats att på socialtjänstens bekostnad åka hem, säger Ewa Klingefors-Hedlund. Sen har det förekommit tak över huvudet och mat under kortare perioder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".