Polisen vill att vi inte ska lämna värdesaker i våra bilar. Foto: Maria Johansson/SR.
Polisen

Polisen varnar för kyrkogårdstjuvar

Peder Jonsson på Polisen om varningen
1:23 min

Nu är Allhelgonahelgen här och många åker nog för att tända ett ljus på Västerbottens kyrkogårdar. Men polisen i länet vill också varna för tjuvar vid parkeringen.

När vi ska åka ut och minnas våra nära och kära vill polisen i länet att vi ska tänka en extra tanke på att låsa bilen ordentligt. Informatör Peder Jonsson på Polisen i Västerbotten berättar mer.

– Inbrottstölder ur bilar sticker i väg i och med Allhelgona, säger Peder Jonsson. Det finns alltså personer som satt i system att bevaka de som tänder ljus på kyrkogården. Då passar man på att bryta sig in i bilarna och sno åt sig värdesaker.

Polisen uppmanar allmänheten att inte lämna värdesaker i bilarna. Peder Jonsson säger att det är det viktigaste att tänka på, men att det även finns en bra regel som gäller för hela den här årstiden.

– Antal bostadsinbrott ökar under hösten så det är bra att man hjälps åt grannar emellan, säger Peder Jonsson. Man ska försöka göra så att det ser bebott ut även om det inte är någon hemma.

Allhelgonahelgen infaller i år samma helg som den amerikanska högtiden Halloween och många ska nog ut på maskerad i helgen. Polisen har lika stora resurser planerade som till en vanlig helg och Peder Jonsson säger att han i övrigt har ett råd till de maskeradfirande länsborna.

– Se till att ha en trevlig helg, säger Peter Jonsson. Polisens huvuduppgift är ordningshållning naturligtvis, men vi vill ju också att människor ska ha det trevligt så klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".