1 av 2
Soha Arifis systerson Muhammed, dottern Sara och systerdottern Nour. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
2 av 2
Soha Arifi med knäppta händer, hemma i lägenheten i Umeå. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
Umeå

Soha Arifi vill återförenas med sin man i Umeå

"Vi har båda lidit tillräckligt"
2:00 min

Soha Arifi från Syrien förlorade tre av sina fyra barn när familjen flydde över Medelhavet. Sedan ett halvår tillbaka bor hon i Umeå. Nu väntar hon på att få återförenas med sin man Hussein.

– Jag tänker på honom hela tiden. Det finns en hotbild mot honom, och jag är orolig, säger Soha Arifi om sin man, som är kvar i Syrien. 

Det har nu gått drygt ett år sedan hon förlorade tre av sina fyra döttrar på båten som skulle ta dem över Medelhavet. Sveriges Radios utrikeskorrespondent mötte henne på en polisstation i Alexandria i Egypten, och inslagen om Soha spreds i hela världen.

Soha Arifi fick så småningom asyl i Sverige, och i april kom hon till Umeå.

– När jag kom hit var jag helt slut. Och fortfarande tänker jag mycket. Men det viktigaste är att det här är ett ställe där jag kan lugna ner mig, säger Soha Arifi.

Nu kämpar hon för att få återförenas med maken Hussein, som är kvar i Damaskus i Syrien. Maken har skickat in en webbanmälan på Migrationsverkets hemsida, och väntar nu på att få gå vidare i processen. 

Den som har flytt från Syrien och fått asyl i Sverige har rätt att återförenas med sina familjemedlemmar i Sverige. Men trycket hos Migrationsverket är stort, berättar experten Theresa Karlbjörn:

– Vi har ju tagit emot väldigt många som behöver skydd och som kommit hit från Syrien, säger hon. 

På Migrationsverket ser man inga problem för svensk del för att Soha Arifi och hennes man ska få återförenas i Sverige.

– Det är ju en rätt man har, men det är ju det praktiska runt det hela, säger Theresa Karlbjörn.

För att få komma till Sverige måste Hussein lämna Syrien och anmäla sig på en svensk ambassad i något av Syriens grannländer. Och väl framme vid en ambassad kommer processen att ta tid. Väntetiden på ambassaderna är just nu mellan 4 och 6 månader. 

I lägenheten på Carlshem i Umeå väntar Soha Arifi på att få återförenas med sin make. 

– Vi har båda lidit tillräckligt. Tillsammans kan vi kämpa och hjälpa varandra. Vi kan leva ett bättre liv. Vi behöver varandra tillsammans, säger Soha Arifi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".