Maria Sandberg. Foto:Agneta Johansson/SR P4 Västerbotten

Psykeveckan vill minska rädslor

Maria Sandberg: "Målet är förändrade attityder"
2:02 min

Idag inleds Psykeveckan som vill öka kunskapen om psykisk ohälsa och psykiska sjukdomar.

Veckan uppmärksammas på många orter runt om i länet med föreläsningar och arrangemang.

En av många föreningar som deltar är Autism- och aspergerföreningen Västerbotten där Maria Sandberg sitter i styrelsen. Ökad kunskap leder till minskad rädsla, konstaterar hon.

Se livets möjligheter står det på programbladet till Psykeveckan. I år har den spritt sig utanför Umeå Skellefteå och Lycksele till orter som Malå, Sorsele, Vilhelmina och Storuman/Tärnaby.

Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem som det borde pratas mer om anser arrangörerna. Man riktar sig till alla intresserade. Och det mesta är gratis.

I Umeå inledningstalar Maria Sandberg - i hörsal D på Lindellhallen på universitetet idag klockan 13.15. Under hela veckan hålls föreläsningar under eftermiddagarna i hörsal D. 

Psykeveckan vill förmedla kunskap och hopp. Man vill se ändrade attityder till människors olikheter. Med ökad kunskap och förståelse minskar rädslan, säger Maria Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".