1 av 2
Foto: Robert Granström / TT
2 av 2
Foto: Robert Granström / TT
Skellefteå-Frölunda 1-3

Skellefteå AIK förlorade toppmötet mot Frölunda

Skellefteås Daniel Widing: "De hade studsen på sin sida i dag"
2:11 min

Serieledaren Skellefteå besegrades på hemmais av gästande Frölunda med 1-3 lördagens SHL-hockey.  

Radiosportens Peter Sundkvist tar ut matchens bästa spelare:
Skellefteå: Pär Lindholm
Frölunda: Andreas JohnsonDet blev ett sevärt toppmöte inför välfyllda läktare i Skellefteå Kraft Arena mellan två lag med stor offensiv förmåga. 

Efter en mållös första period kopplade Frölunda det målmässiga greppet i andra perioden genom två mål av Andreas Johnson, Frölundas skyttekung som nu är uppe i tio SHL-mål den här säsongen. Målen påminde om varandra som fräcka och fartfyllda inbrytningar från vänsterkanten. 

Däremellan hann Daniel Widing kvittera till 1-1 på ett skott från backposition i powerplay. Boxplay var annars ett av Frölundas segervapen - liksom Lars Johanssons stabila målvaktsspel. 

I tredje perioden skyddade Frölunda effektivt sin ledning genom att sällan släppa in Skellefteås spelare framför det egna målet och samtidigt sätta press högt uppe i banan när tillfällen gavs.

Skellefteås hopp om poäng släcktes när Frölunda gjorde 3-1 efter 16.33 i tredje perioden. Frölundas poängkung Mathis Olimb stal en puck i anfallszon och sköt ett skott via klubban på back Martin Sevc som ställde Erik Hanses i hemmakassen.

Skellefteå tog timeout efter 17.36 och plockade samtidigt ut målvakten. Hemmalaget vaskade i spel sex mot fem fram några målchanser för reducering, men Frölunda uppträdde offervilligt i försvarsspelet och lyckades rida ut stormen.

– Vi gör en riktigt stark match i dag. Vi spelar bra fem mot fem och krigar på i boxplay. Vi vet att vi är starka och vi försöker spela lika starkt på hemmaplan som bortaplan, säger Frölundas Andreas Johnsson.

– Man känner att det är små marginaler som avgör. Det är väl så det är, vi är högst upp i tabellen av en anledning. De hade studsen på sin sida i dag, säger Skellefteås Daniel Widing till Radiosporten. 

Tack vare trepoängaren gick Frölunda upp på samma poäng som Skellefteå i tabelltoppen och med lika många plusmål i målskillnad.

Inför nedsläpp hyllades två av Skellefteås legendariska spelare i historien, Roland Stoltz och Eilert "Garvis" Määttä, genom att ta plats i klubbens Wall of fame.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".