Norrlands universitetssjukhus i Umeå, norra entrén. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Vård

Operation anmäld enligt Lex Maria

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har gått igenom en anmälan enligt Lex Maria om en operation som ledde till ett dödsfall på Norrlands Universitetssjukhus.

Det är en tragisk historia om en operation där det mesta blev fel. Det var i oktober 2012 som en patient skulle opera ett stort diafragmabråck.

Operationen fick avbrytas då nedre hålvenen skadades och patienten fick vårdas på intensivvårdsavdelningen.

  Senare gjordes ytterligare två operationer för att försöka stabilisera patientens tillstånd, men patienten avled två dygn senare.

I sin anmälan till IVO skriver landstinget att med facit i hand borde operationen inte gjorts, man borde utrett patient vidare med röntgen.

Med facit i hand visade det sig att bråcksäcken var fastvuxen och det gjorde att operationen inte gick att genomföra.

Efter det här dödsfallet har landstinget skapat riktlinjer för diafragmabråck och operationer.

Dessutom skapa rutiner för omedelbar konferens efter allvarlig och oförutsedd händelse och skapa en reservplan för ökad patientsäkerhet i komplicerade situationer.

En åtgärd är att se över rutiner för avlastande samtal för personalen efter allvarlig händelse.

  IVO är dock inte nöjd med redogörelsen. 

De anser att landstinget måste komplettera utredningen med uppgifter om liknande händelser som skett och att rutiner som upprättats ska redovisas. Detta senast den 25 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".