Chad Hinz - en månad i fängelse

Idag kom domen mot ishockeyspelaren Chad Hinz. En månads fängelse löd tingsrättens dom.

Troligen kommer ingen av parterna att överklaga.

Chad Hinz canadensisk ishockeyspelare, som i vinter spelat med Skellefteå AIK, dömdes till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Dessutom ska han betala 5,500 kronor i rättegångskostnader och 280 kronor för blodanalyskostnader. 

Tingsrätten har gått på åklagarens linje. Dom två bilvittnen som uppger att dom inte sett ngn AIK-bil när dom körde på Boviksvägen 21,50 fick stor betydelse.

När paret, 15 minuter senare passerade samma sträcka igen fanns Hinz bil i diket. Tingsrätten menar att dom borde upptäckt bilen om den funnits där redan första gången.

Försvarets vittne uppgav att Hinz inte fanns i huset där festen hölls klockan 21. Men den uppgiften utesluter inte att han kan ha kört i diket vid en betydligt senare tidpunkt, menar tingsrätten.

Att motorhuven var kall när poliserna kom till platsen har ingen betydelse för tidpunkten. Det var en kylig väderlek å körningen fram till olycksplatsen var en kort sträcka.

Hinz egen trovärdighet ifrågasätts också på grund av dom varierande uppgifterna han lämnat om tidpunkterna för körningen och alkoholförtäringen.

Till sist finner rätten det praktiskt taget uteslutet att Hinz kan ha konsumerat den mängd alkohol han påstår mellan tiden efter körning å fram till polisens ankomst. Det grundas på alkoholforskarens uppgifter om den höga promillehalten vid provtagningen.

Hinz försvarsadvokat Greger Lundmark kommenterar dagens dom så här:

- Hinz kommer inte att överklaga domen eftersom han bara har två veckor kvar innan han avtjänat sitt straff och åter är en fri man. Han hinner därför inte få det prövat å tycker inte att det är någon idé.

Och för Skellefteå AIK kan den här historien bli kostsam.

Chad Hinz spelade i AIK på ett så kallat artistkontrakt, där spelaren bara får vistas i Sverige i 6 månader om personen inte ska betala full skatt och för klubben del, sociala avgifter.

Tidsgränsen för Hinz gick ut den 15 april, samma dag som han häktades och nu kan det alltså komma att kosta både honom och klubben straffavgifter.

Klubben utreder just nu hur mycket pengar det kan röra sig om.