Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Västerbotten

Allhelgonahelgen - en riktig inbrottshelg

Många villainbrott i länet har rappoterats i helgen och i Skellefteå sitter tre män sitter häktad efter helgens inbrottsvåg.

Men det är inte bara vårt eget län som drabbats utan också i Norrbotten och Västernorrland har haft ovanligt många inbrott i helgen.

Norrbotten har haft en del inbrott under helgen och i Luleå sitter tre män häktade efter att deras bil stoppats av polisen som säger att det inte kan uteslutas att de tre männen har något med inbrotten att göra.

- Det här tar naturligtvis mycket av polisens resurser och det är svårt att få resurerna att räcka till, säger Patrik Ström vid Norrbottens polisen.

Om det är samma personer eller  personer som tillhör någon liga som åker runt i de norra länen eller hur de arbetar och rör sig vill Patrik Ström inte svara på i nuläget.

I Västernorrland uppmanar polisen till grannsamverkan efter en helg där ett 30-tal inbrott rapporterats från fredag till söndag och där 12 av dessa skedde under helgens sista dygn i centrala Sundsvall.

Statistik från BRÅ visar att flest inbrott sker under allhelgonahelgen.  

Förra året rapporterades 97 anmälningar under allhelgonahelgen - att jämföra med de 61 anmälningar som gjordes en genomsnittlig dag. Och det är förstås siffror gällande hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".