Anneli Jäderholm föreläser under Psykeveckan. Foto Örjan Holmberg/SverigesRadio
Psykeveckan

Samhället tittar på det vi inte kan

Jag är inte så mycket annorlunda ändå
4:10 min

Människor med svår psykisk sjukdom kan samtidigt vara starka och kunniga. Ett levande bevis på det är Anneli Jäderholm som trots att hon själv har kronisk psykos åker runt och inspirerar till att tänka nytt om psykisk hälsa.

Idag har Anneli Jäderholm föreläst i Storuman och igår i var hon i Lycksele som ett av alla arrangemang under Psykeveckan. Hon föreläser om sin egen sjukdomshistoria och vad hon tror behövs för att samhället ska ta vara på de kunskaper och kvalitéer som personer med psykisk ohälsa bär på.

Genom att titta mer på vad psykiskt sjuka kan än på vad de inte kan skulle vi komma långt, säger Anneli Jäderholm. Listan av negativa symtom som min sjukdom kan innebära är jag så trött på, men när mina stödpersoner lyfter upp mina styrkor och tillgångar blir allting så mycket lättare, säger Anneli Jäderholm.

Trots allt har hon kroniska psykoser som återkommer ungefär med två och ett halvt års mellanrum och tvångsvård har varit nödvändigt för att rädda hennes liv. Men idag kan hon komma under vård mycket snabbare och den efterföljande depressionen blir kort, berättar Anneli Jäderholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".