P4s Lillemor Strömberg har testat att resa virituellt. Arkivfoto: SVT Bild

Snurra på den virtuella jordgloben och res online

Lekfulla resor på nätet
3:04 min

Kommer du ihåg när folk hade en jordglob hemma, och man lekte att man skulle ut och resa? Snurrade jordgloben, blundade och pekade. Nu finns det webbtjänster som gör just detta, med hjälp av Google street view. P4 Västerbotten har testat Mapcrunch och Locatestreet.

Landa på en uteservering i Schweiz, ett museum på Martinique, franska Västindien, en serpentinväg i Androrra eller en by i Kambodja. Och det är inte bara en stillbild utan man kan gå omkring och röra sig i bilden och landskapet. i Mapcrunch går det också att välja världsdel och land att hoppa omkring i.

Nästa sajt som använder sig av Google street view är Locatestreet och där handlar det om att tävla i att känna igen 20 platser som man hamnar på. Det går att tassa omkring i landskapet här också, och kanske gå fram och läsa på en gatskylt - men då blir det poängavdrag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".