Tjuven gillar inte att behöva gå genom ett krossat fönster, tipsar Lars Lundmark som är chef för polisens brottsamordningsenhet. Foto: Erica Dahlgren/SR

Polisen: Tjuvarna drar sig för att gå fönstervägen

Helgens våg av villainbrott i Norrland var inte den sista. Välorganiserade ligor drar in i landet, gör sitt jobb och lämnar platsen innan någon hunnit reagera, säger polisen Lars Lundmark.

Att låsa ordentligt, så att det blir jobbigt ta sig in i huset är ett bra sätt för att slippa tjuvbesök. Att gömma smycken och kontanter är också smart och att hjälpas åt att hålla utkik efter misstänkta tjuvar i bostadsområdena kan också minska inbrotten, säger Lars Lundmark, som är chef för polisens brottsamordningsenhet i Västerbotten.

- De här ligorna drar in i landet på en fredag, gör ett stort antal villainbrott under helgen och lämnar sen landet under söndagen eller måndagsmorgonen. De så att säga chockar systemet för polisen genom att göra massor av inbrott på kort tid, säger han.

Polisen försöker hålla koll på vilka som befinner sig i landet genom internationell underättelseverksamhet, fler gränskontroller och genom ökade insatser på vägarna.

- Det som slagit oss på senare tid är att vi har fått in väldigt få observationer från medborgarna. De här tjuvarna är mästare på att inte synas, säger Lars Lundmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".