Edward Snowden kommer inte till Umeå men får pris ändå. Foto: Guardian/TT
Umeå

Edward Snowden får demokratipris i Umeå

"Hans avslöjande visar på brister i vår demokrati"
1:37 min

Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden får ta emot föreningen Ordfronts demokratipris, som i år kommer att delas ut i Umeå. 

Det är under Mänskliga Rättighetsdagarna i mitten av november som priset till Edward Snowden ska delas ut. Vanligen är det bara svenskar som får priset, men nu gör man alltså ett undantag.

Edward Snowden jobbade som konsult för USA:s nationella säkerhetstjänst när han upptäckte att säkerhetstjänsten ägnade sig åt storskaliga och topphemliga övervakningsprojekt av människor i hela världen.

Snowden överlämnade bevis för den här verksamheten till The Guardian och Washington Post och flydde sedan till Ryssland. Det är därifrån han kommer att medverka på länk när Ordfront överlämnar sitt demokratipris.

-- Snowdens avslöjande visar ju att vem som helst kan bli övervakad under benämningen av bekämpning av internationell terrorism och kontroll av nationell säkerhet. Det var det han reagerade på att det inte finns någon kontroll och ingen säkerhet för ensklida människor, säger föreningen Ordfronts ordförande Anna Wigenmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".