Kameror på tågen är bra att ha tycker Norrtåg. Foto: Helena Ramfjord/SR
Länet

Norrtåg vill filma - om något händer

"Det handlar om inaktiv kameraövervakning."
1:16 min

Efter ett 40-tal incidenter på Botniatåg vill Norrtåg kameraövervaka tågpassagerarna. Trots tidigare avslag hos länsstyrelsen tänker företaget nu göra en ny ansökan.

I slutet av sommaren avslöjade P4 Västerbotten - tack vare ett publiktips, att tågpassagerarna filmats, trots att Norrtåg inte har tillstånd till det.

Avslöjandet ledde till att kamerorna kopplades bort och nu ska Länsstyrelsen avgöra om företaget kommer att få någon form av påföljd för att de filmat utan tillstånd.

I det här sammanhanget har Norrtåg lämnat in ett yttrande där företagets vd Maria Höglander redogör för hur det gick till när kamerorna blev kvar, trots att företaget sedan tidigare fått avslag på sin ansökan om kameraövervakning.

Det handlar bland annat om bristande rutiner, en omorganisation och brister i kommunikationen mellan operatören Botniatåg och företagsledningen.

Men Maria Höglander skriver också i sitt yttrande att  Botniatåg samlat på sig ett 40-tal incidentrapporter och att Norrtåg alltså åter kommer att ansöka om att få kameraövervaka sina passagerare.

- Kamerorna fungerar inte avskräckande, men om något händer finns det dokumentation som kan användas om någon ska lagföras, säger Olle Tiderman som är teknisk chef vid Norrtåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".