Närmaste asylprövningsenhet finns i Boden. Foto: Drago Prulovic / TT
Västerbottens län

Västerbotten måste utöka flyktingmottagandet

" Det finns en stor lyhördhet"
1:28 min

Länets kommuner måste gemensamt utöka antalet platser för nyanlända med uppehållstillstånd. 

I dag har länets 15 kommuner drygt 650 platser men enligt prognosen för 2015 behövs närmare 1000 platser.

Enligt Migrationsverket så kommer antalet flyktingar som vill söka asyl i Sverige att öka kraftigt under 2015. Det här kommer att få konsekvenser för flyktingmottagandet ute i landets kommuner.

Länsstyrelsen i Västerbotten har idag avtal med länets alla 15 kommuner om platser för nyanlända som fått uppehållstillstånd, så kallade anvisningsbara platser. Idag finns 682 sådana platser men utifrån prognosen behövs närmare tusen platser i länet under 2015. Dessutom kan det komma drygt 450 personer som själva väljer att komma till länet. Den kategorin kallas egna bosättare och dit räknas annhöriginvandring och ensamkommande flyktingbarn som väntar på uppehållstillstånd.

Överenskommelse med kommunerna
Som grund för hur många platser en kommun klarar så utgår Länsstyrelsen från folkmängd, arbetsmarknad och i viss mån tillgången på bostäder.


–- Det är ju en överenskommelse som vi tecknar med kommunerna där vi måste vara överens båda parter om att det här nog blir bra, säger Lars-Göran Brandt som är integrationsdirektör vid Länsstyrelsen i Västerbotten.

– Det finns ingen kommun som sagt att man vill radikalt sänka sitt mottagande utan det finns en stor lyhördhet och insikt om att det här är bra för Sverige och bra för länets kommuner på olika sätt, säger Lars Göran Brandt.


Enligt Lars Göran Brandt borde Umeå, utifrån sin storlek, kunna öka antalet platser frö nyanlända med uppehållstillstånd.
– Umeå Kommun har haft ett lågt mottagande under en längre tid och där ser vi fram emot att kommunen tar emot väsentligt fler, säger Lars Göran Brandt.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".