Hillevi Wahl. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.
Psykeveckan

Se barnen som har missbrukande föräldrar

Hillevi Wahl: "Barnen vill prata"
1:42 min

Om barn till missbrukande föräldrar inte får prata om sina upplevelser så står de helt ensamma. Det konstaterar författaren Hillevi Wahl som föreläste under Psykeveckan.

Folkhälsoinstitutet uppskattar att vart femte barn i Sverige lever i en familj där minst en vuxen har en riskabel alkoholkonsumtion. Samtidigt är det bara en tredjedel av skolorna som har en skriftlig handlingsplan för hur de kan hjälpa barn till missbrukare.

Det måste det bli en ändring på, anser författaren Hillevi Wahl som själv växte upp med alkoholiserade föräldrar. Häromdagen pratade hon på Psykeveckan i Umeå.

Barn måste få någon som lyssnar anser Hillevi Wahl.

När drygt 400 slumpmässigt utvalda skolor över hela landet tillfrågades svarade 74 procent att deras skola någon gång identifierat en eller flera elever som lever i missbruksmiljöer. Men bara 33 procent av skolorna hade en skriftlig handlingsplan.

Själva handlingsplanen gör inte så stor nytta men om man skickar personal på vidareutbildning om barn i missbruksmiljöer, vilket 37 procent av skolorna som svarade hade gjort, så märkte man att chansen att upptäcka de här barnen ökade. Ökad kunskap är nyckeln anser Hillevi Wahl.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".