Avtackning kostnad politiker i Västerbotten. Foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio
P4 Västerbotten granskar

Stora skillnader i länet när politiker avtackas

Umeåpolitikern Marie-Louise Rönnmark (S): Man är värd att få en middag
2:20 min

Nu avtackas länets politiker efter fyra års arbete i fullmäktigesalarna. Men det är stor skillnad på hur mycket pengar kommunerna lägger på avtackningen.

Skattebetalarna står för notan när politikerna i Västerbotten nu avtackas.

Politikerna i det avgående kommunfullmäktige i Umeå åt och drack för ungefär 45 000 kronor på restaurangen Sävargården 27 oktober. 78 personer bjöds på gravad röding, tuppfilé och dryckespaket med två glas vin. 

Marie-Louise Rönnmark (S), ordförande för kommunfullmäktige i Umeå, tycker att avtackningen var välförtjänt: 

– Demokratin är så viktig. De som har kämpat som politiker under så många år är värda en middag. Det är ett enormt engagemang i tid, och man får vara borta från sin familj. Det minsta man kan göra är att säga tack, bjuda på en måltid och hoppas att de ska uppleva att det har varit värt tiden, säger hon.

Förra året drog Umeå kommun in sin julklapp till de kommunanställda eftersom det är ekonomiskt bistra tider i kommunen. 

Politikerna i det besparingstyngda landstinget valde också att avtacka sig själva med en festmiddag. 125 personer från landstingsfullmäktige bjöds på restaurangen Plaza i centrala Umeå 6 oktober. Fakturan slutade på 65 599 kronor. 

Skellefteå kommun har också bjudit sina fullmäktigeledamöter på middag, och dessutom köpt gåvor till avgående ledamöter. Fullmäktiges ordförande, Ann-Christin Westerlund (S) fick en grill värd 4 500 kronor, som tack för fyra års arbete.  

På många andra håll i länet är avtackningen betydligt mer återhållsam. Vanligast, som i till exempel Åsele, Dorotea och Sorsele, är att avgående ledamöter får blommor.

I Norsjö hittar vi länets kanske mest anspråkslösa avtackning. Där nöjde man sig med att läsa upp namnen på de ledamöter som nu slutar, vid fullmäktiges sammanträde 27 oktober.

Sam Wenngren (S) är fullmäktiges ordförande i Norsjö:

– Det finns mycket att använda kommunens pengar till. Det är gesten som räknas, inte omfattningen, säger han. 

Här kan du se hur politikerna avtackas i just din kommun.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".