Umeå

Natthärbärge för tiggarna bästa lösningen för alla

Anna-Karin Sjölander: "Det är jättebråttom"
2:10 min

Ett natthärbärge för tiggarna i Umeå skulle leda till minskade kostnader både ekonomiskt och mänskligt. Det skriver Anna-Karin Sjölander (C) i sin första motion till fullmäktige.

Men tidigast i slutet av december kommer motionen att hamna i fullmäktige. Samtidigt är vintern redan här.

-Det är jättebråttom. Minusgraderna har redan kommit. Det skulle finnas ett beslut redan, så bråttom är det, säger Anna-Karin Sjölander

Kostnaderna för natthärbärget ska kommunen och frivilla dela på, anser Anna-Karin Sjölander:

-Jag tror faktiskt att man måste hitta en lösning där kommunen och frivilligsamhället hjälps åt. Jag har ingen lösning på det. Jag ser bara ett problem. Lösningen för mej är att man ordnar ett natthärbärge. Hur man ska komma dit kan jag inte svara på, säger hon.

Alla tjänar på ett natthärbärge argumenterar Anna-Karin Sjölander i motionen. Människor som far illa kan få behov av intensivvård. Och det kostar. Tältlägren innebär en ökad brandrisk, både för dem som bor där och närliggande. Det kan bli dyrt. Och povra förhållanden ökar risken för sjukdomar och smittspridning, i och utanför lägren. Man tjänar ekonomiskt, men man tjänar också mänskligt, skriver Anna-Karin Sjölander.

-Vad man tjänar på det ur mänsklig aspekt är att man vet att människor måste ligga ute och frysa ihjäl eller bli svårt sjuka. Ett akutvårdsdygn kostar kanske 50.000 kronor eller mer. Så man tjänar både ekonomiskt men framför allt mänskligt, säger Anna-Karin Sjölander.

Centerns gruppledare i Umeå Mattias Larsson säger att partiet med all sannolikhet kommer att ställa sig bakom motionen

Visserligen har Umeå kommun redan tagit en del strategiska beslut, som att ingen ska vara utan tak över huvudet. Men det som fattas är bland annat ett natthärbärge säger Anna Karin Sjölander

-Jag tror inga av oss med glädje i röstan kan säga att det inte är några problem att ligga ute, fastän det är minusgrader. Det kan ingen säga.

Hur stor är chansen att motionen går igenom?

-Jag hoppas att den gör det, säger Anna-Karin Sjölander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".