Juholt framför konstverket som cencurerades på Umeågalan. Foto SVT Västerbottensnytt.
Umeå

Juholts Holmlundhälsning tog ny vändning

Juholt retar sig på censur i Umeå
1:19 min

Efter VK:s avslöjande att gästerna på Umegalan fick se en censurerad version av Håkan Juholts hälsningsfilm till Lennart Holmlund har saken tagit en annan vändning än det skämt det var tänkt som.

Bakgrunden till filmen är att när Håkan Juholt valdes till partiledare för Socialdemokraterna då sa Lennart Holmlund att han lämnar partiet.

 

Håkan Juholt har reagerat mycket negativt på att den staty som syns i bakgrunden på filmen suddades så att ett par kvinnobröst inte skulle ses. Statyn gjordes av Håkan Juholts morfar 1954 och då försökte kyrkans män med gammeldags moral stoppa statyn. Att en sådan föråldrad syn på konst råder i Europas kulturhuvudstad 60 år senare har upprört Håkan Juholt.

VK som fått prata med honom skriver att Håkan Juholt säger så här:

– Man kan inte bara ta emot och acceptera detta, för då blir det prejudicerande och då kan det hända igen. Så för mig är det viktigt att markera att detta inte är okej.

Anledningen att Håkan Juholt valde just den platsen är att den står på Källströmsgården i Påskallavik söder om Oskarshamn och det var tänkt som en bildgåta till Lennart Holmlund. Holmlund skulle tydligen få sig en funderare på varför det är en staty av en naken kvinna i bakgrunden. Detta uppfattades tydligen inte av umeås näringslivschef som tycket brösten var olämpliga och istället skapade rubriker. Kulturskandal i kulturhuvudstad tycker säkert en del. Och bara en kul skandal tycker andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".