Tiggare. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tiggare. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tips från publiken

Lucka i lagen - tiggare i limbo

"Kan inte tänka mig att rörligheten följs upp"
2:08 min

Länets tiggare lever i ett juridiskt tomrum. Ingen myndighet i Sverige följer kontinuerligt upp EU:s fria rörlighet och ingen vet när EU-medborgare kommer in i landet.

EU-medborgare får resa till ett annat EU-land och vistas där i tre månader. Men här i Sverige har ingen myndighet något egentligt krav på sig att följa upp hur länge varje person från ett annat land stannar här. Hans Swärd är professor vid Lunds Universitet och forskar om tiggeri.

– Jag tror inte att det följs upp så väl, säger professor Hans Swärd. Om inte någonting händer, om de inte gör sig skyldiga till brott eller söker hjälp hos myndigheter. Annars tror jag inte att det följs upp.

Hans Swärds bild stämmer överens med den bild som vi på P4 Västerbotten fått fram när vi ringt runt till olika myndigheter.

Lyssnarna har frågat om det här, och i flera dar har vi försökt ta reda på vad som skulle tiggarna i länet om de stannar längre än tre månader. Vi har sökt allt från Migrationsverket, till Polisen, till Skatteverket och tillbaka till Migrationsverket, men ingen säger att de har något uppföljningskrav i frågan om den fria rörligheten.

Anna Lindvall är jurist på Gränspolisen och hon berättar att polisen inte har något krav på uppföljning, utan att det följs upp om man stöter på personer i andra sammanhang.

– I samband med brott eller i samband med en trafikkontroll kontrollerar vi givetvis det här också, berättar Anna Lindvall på Gränspolisen. Men vi har inte så mycket uppsökande verksamhet gentemot dem.

Migrationsverket har ansvaret för att utvisa de EU-medborgare som varit i Sverige längre än tre månader. Men det spelar knappt nån roll, eftersom svenska myndigheter nästan aldrig vet hur länge någon EU-medborgare varit i Sverige. Kommer du från ett annat EU-land, får du bara stanna i tre månader, men i praktiken kommer knappast någon kolla upp det.

Anders Weström arbetar med frågor om den fria rörligheten på Migrationsverket och han berättar att det är ovanligt att de får veta om personer som varit i Sverige längre än tre månader.

– Det får vi ju sällan, säger Anders Weström på Migrationsverket. Det finns en möjlighet för polisen att lämna över ett möjligt utvisningsärende till oss, men det är inte jättevanligt. Sen kan det också vara personer som vänder sig till oss för att söka uppehållstillstånd eller att det lämnas till oss från polismyndigheten då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".