Algodlingsanläggningen på Dåva1. Foto: Anders Wikström/SR.
Umeå

Miljoner till forskning om avloppsvatten och rökgaser

Energimyndigheten satsar drygt 17 miljoner kronor på forskningsprojektet Microbiorefine vid Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Det går ut på att ta reda på hur rökgaser och avloppsvatten kan användas för att göda alger och cyanobakterier - som i sin tur kan producera biomassa till biobränslen.

Projektet bygger vidare på forskning ledd av Francesco Gentili, Sveriges Lantbruksuniversitet, om produktion av alger vid Dåva kraftvärmeverk utanför Umeå.


Syftet med Microbiorefine är att undersöka hur koldioxid, olika näringsämnen och föroreningar som finns i rökgaser och avloppsvatten kan återvinnas med hjälp av fotosyntetiska mikroorganismer som alger och cyanobakterier. Rökgaserna och avloppsvattnet fungerar som "mat" till mikroorganismerna. Den biomassa som algerna och cyanobakterierna producerar kan sedan användas för bioraffinering för att få fram biobränslen som biodiesel, etanol och biogas, men också för att energiberika produkter som djurfoder och biogödsel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".