Tiggare. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kostnaderna skulle bli orimliga menar professor Hans Swärd Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tips från publiken

Professor: Onödigt dyrt att följa upp tiggarna

"En hel del arbete i förhållande till resultatet"
1:33 min

Det skulle bli en för stor kostnad att följa upp hur tiggare rör sig i landet. Det menar Hans Swärd som är professor i socialt arbete.

Enligt reglerna får Eu-medborgare stanna i 3 månader om man inte får uppehållsrätt eller uppfyller kraven om sysselsättning. Efter det ska migrationsverket utvisa personen, men det här följs alltså inte upp i Sverige såvida inte polisen stöter på personer i samband med andra kontroller.

Hans Swärd är professor i socialt arbete vid Lunds Universitet och forskar om tiggeri och han menar att det skulle bli för dyrt att följa upp det här.

– Jag undrar om det rimliga i att lägga stora resurser på att följa upp den här gruppen, säger professor Hans Swärd. Det blir väldigt svårt eftersom gruppen är rörlig. Såvida man inte misstänker brottslighet, annars ifrågasätter jag att det här bör följas upp.

Anna Lindvall är jurist på Gränspolisen och hon håller med professor Hans Swärd om att det skulle bli mycket dyrt att följa upp det här på ett bättre sätt.

– Det är välidgt svårt att följa upp därför att det kräver naturligtvis en hel del arbete, säger Anna Lindvall på Gränspolisen. Då får vi ställa det i förhållande till vad som kanske blir resultatet.

Professor Hans Swärd jämför en större uppföljning med exempel från historien då man förbjöd tiggeri.

– Under 1990-talet förbjöd ett stort antal stater i USA tiggeri och utesovande, berättar Hans Swärd. Man hade värmekameror i flygplan, men det här blev förståss väldigt, väldigt kostsamt. Det kom också ett folkligt motstånd mot att man la ner så mycket pengar på just sådana här insatser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".