Tiggare på Sveavägen Foto:Helena Björk/Sveriges Radio
Det finns inget sätt att veta hur länge EU-medborgare varit i Sverige Foto:Helena Björk/Sveriges Radio
Tips från publiken

Registrering av EU-medborgare slopad

"Svårt att följa upp förut och ännu svårare nu"
1:36 min

Tidigare fanns ett krav på registrering för EU-medborgare, men det är borttaget sen första maj i år. Utan stämplar i passen är det nästan omöjligt att veta när en EU-medborgare kommit in i Sverige.

Idag har P4 Västerbotten berättat att ingen myndighet i Sverige följer upp reglerna om EUs fria rörlighet. Det gör att tiggarna i länet lever i ett juridiskt tomrum. Nu när registreringen av EU-medborgare tagits bort är det ännu svårare att veta hur länge de varit i Sverige. Det menar Staffan Ingmansson är lektor i juridik på Umeå Universitet och inriktad på den fria rörligheten.

– Sverige hade tidigare krav på registrering hos migrationsverket för de som ville vara här i längre än tre månader, säger lektor Staffan Ingmansson. Det var svårt redan då att kontrollera att någon varit här mer än tre månader, men nu är det så klart ännu svårare.

Radiolyssnare har hört av sig till oss och undrat hur länge tiggare får stanna i Sverige. Så vi har tittat på den fria rörligheten och vad som skulle hända om de EU-medborgare som tigger här skulle stanna längre än tre månader.

I och med att registreringen hos migrationsverket tagits bort, finns det inget krav från staten att EU-medborgare ska anmäla sig när man kommer till Sverige. Enligt Staffan Ingmansson slutade man med registreringen av två anledningar. Ett: Få rättigheter och skyldigheter var knutnta till registreringen. Två: det blev långa handläggningstider för de som kommit hit för att jobba.

Just den här registreringen gällde personer som ville stanna längre än tre månader, men när det kommer till tiggarna menar Hans Swärd, professor i social arbete vid Lunds universitet, att gruppen i Sverige är för liten att motivera en bättre uppföljning, även om de i vissa fall stannar längre.

– Det är någonstans mellan 2000-3000 personer, säger Hans Swärd. EU-migranterna är en begränsad grupp både sett till antalet hemlösa, 38.000 personer, och antalet papperslösa, 10.000 personer. Så förhållandevis är gruppen EU-migranter rätt liten som vistas här i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".