Ett hygge med stubbrytning
Hyggen med stubbrytning blir allt vanligare i Västerbotten. Foto Örjan Holmberg/SverigesRadio
Klimat

Stubbar inte klimatsmartare på direkten

Klimateffekten av att ersätta kol i värmeverk med stubbar från skogsavverkningar är utredd i en ny avhandling. Resultatet visar något överraskande att stenkol är bättre på kort sikt.

Ylva Melin på SLU i Umeå har gjort avhandlingen där hon jämfört klimatnyttan av att ersätta stenkol från exempelvis Tyskland med stubbar från svenska skogar. På kort sikt visar hon att kol är bättre för klimatet. Anledningen är stubbarnas lägre energivärde. Man får ut mer energi per utsläppt koldioxid från stenkol än från biobränslet i stubbarna.

Men på sikt är ändå stubbarna bättre för klimatet eftersom de multnar och släpper ut sitt kol till atmosfären med tiden ändå. Med stenkol är det en helt annan sak, det är lagrat kol som stannat kvar i marken sedan tidigare tidsåldrar medan kolet i stubbarna bundits i träden under de senaste 100 åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".