En läkare kontrollerar reflexen på en patients knä. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Landstinget

Läkarbesöken har ökat kraftigt i Umeå

Kjell Bäckman (V): Privata hälsocentraler har ökat läkarbesöken för blodtrycksprover
1:15 min

Antalet läkarbesök i Umeå centralort ökade med nästan 40 procent efter att det fria vårdvalet och vårdgarantin infördes.

I en ny rapport dömer Riksrevisionsverket ut den fria vårdgarantin. Man skriver bland annat att vårdgarantin gjort att relativt friska individer ökat sin vårdkonsumtion i Skåne och Västra Götaland. 

Kjell Bäckman, vänsterpartist och före detta landstingspolitiker i Västerbotten, har låtit landstingets ekonomistab ta fram siffror om hur läkarbesöken ökat i Västerbotten sedan 2009.

Trots att befolkningen i Umeå bara ökat med knappt två procent 2009 till 2013 så har alltså antalet läkarbesök i centrala Umeå ökat med 37,5 procent. 

En förklaring är nya tre privata hälsocentraler, Citymottagningen, Husläkarna och Norrlandsklinken med filial på Europas största träningsanläggning IKSU.

Riksrevisionen konstaterar alltså att friska individer gör fler läkarbesök efter det att vårdvalet införts, medan sjuka patienter gör färre.

Kjell Bäckman ger ett exempel på det: Landstinget i Västerbotten beslutade för några år sedan att minska antalet blodtrycksmätningar gjorda av läkare på i princip friska människor och istället satsa resurser på sjuka stora vårdbehov, det följdes av landstingets enheter.

- Men de nyetablerade privata i centrala Umeå har gjort tvärtom, och ökat antalet läkarbesök för att göra blodtrycksprover.

2013 gjordes drygt 33 000 fler läkarbesök jämfört med fyra år tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".