Folkrörelsearkivet,Västerbottens museum och Umeå Stadsarkiv arbetar för en lösning
Åsa Stenström Karin Holmgren och Staffan Lundmark hoppas att DAUMs samlingar stannar i Umeå Foto Anders Wikström SR

Umeå strider för arkiv

"För oss är det väldigt viktigt att den blir kvar"
1:40 min

Efter stark lokal opinion och kraftsamling i Umeå kan arkiven DAUM och DAL komma att bli kvar.

Förra sommaren kom beskedet att generaldirektören för Institutet för språk och folkminnen ville centralisera arkiven till Uppsala och Göteborg och stänga arkiven i Umeå och Lund för att spara pengar. Sametinget, universitet, organisationer och enskilda protesterade.

Nu är förhandlingarna inne i sitt slutskede och i Umeå har tre intressenter gått ihop. En av dessa är Folkrörelsearkivet där Karin Holmgren är chef.
--Idag är läget så att vi på Folkrörelsearkivet, har tillsammans med Västerbottens museum och Umeå Stadsarkiv lämnat ett förslag till Institutet för språk och folkminnen om att behålla materialet i Umeå och dom har svarat väldigt positivt på det förslaget och vi håller just nu på att diskutera lösningar på detta.   

Positivt, men det är några juridiska förutsättningar måste lösas först. Ett exempel är hur utlämnandet av de offentliga handlingar som finns i dessa statliga arkivsamlingar.
Men generaldirektör Ingrid Johansson Lind tror sig ha en lösning på detta. Hon har också satt ett bortre datum för Umeå. Finns ingen överenskommelse klar innan 15 december kommer hela samlingen att flyttas.

I Umeås samlingar finns bland annat inspelade intervjuer, uppteckningar av levnadsförhållanden och sedvänjor på svenska, samiska och meänkieli. Via våra minoritetsspråk finns stor koppling till Norge och Finland. Lund har ett liknade sydsvenskt material med stor koppling till Danmark.  

Även på DAL i Lund pågår förhandlingar för att  kunna behålla samlingarna på orten. Där är det Landsarkivet som arbetar för att arkivet inte ska flyttas till Göteborg.

Staffan Lundmark arkivarie på DAUM, han är arbetslös från årsskiftet men tror och hoppas på förslaget.
--Det här är en fantastisk möjlighet för Institutet för språk och folkminnen att hålla allt material kvar i Umeå. Det eftersom det finns så mycket i materialet inte är utrett vad gäller rättsliga och etiska  spörsmål.  

Det finns 10600 ljudinspelningar i Umeå som i dagsläget ska till Uppsala för digitalisering. Men Staffan Lundmark menar att det är viktigt att så mycket som möjligt av orginalmaterialet  finnas kvar i Norrland och att digitalisering kan ske både i Umeå och Uppsala.

För Västerbottens Museums del är det viktigt att samlingarna stannar i Umeå säger Åsa Stenström etnolog och avdelningschef.

--Det imatriella materialet som samlades in hamnade arkivet som så småningom blev DAUM och det materiella hamnade i Västerbottens museums i föremålssamlingarna. Vi har en historia som vi verkligen vill värna om och det är viktigt att den blir kvar i norr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".