Läkarundersökning, läkare, blodtryck. Foto: Bertil Ericson / TT
Foto: Bertil Ericson / TT

Privat vårdcentral om ökande läkarbesök

"Vi måste ta emot patienter som upplever sig sjuka"
4:33 min

Läkarbesöken i Umeå har ökat med 37,5 procent sen det fira vårdvalet 2009. Men många läkarbesök är ett bra betyg på tillgängligheten. Det menar privata vårdcentralen Norrlandskliniken i Umeå.

Riksrevisionen menar att det är allvarligt att läkarbesöken ökar, för det pekar på att vården ges efter patienternas efterfrågan och inte efter det verkliga vårdbehovet.

Det är inte ett påstående som Anders Gillbro, läkare och VD på privata vårdcentralen Norrlandskliniken, håller med om.

– För det första så måste vi vara tillgängliga och ta emot patienter som har en upplevd sjukdom, säger Anders Gillbro. Sen när det gäller de svårt sjuka finns det vårdprogram som vi följer och där tar vi hand om dem som vi alltid har gjort.

Att antalet läkarbesök gått upp är inget som Anders Gillbro ser som negativt. Menar att det beror på tillgängligheten av vård på ett sätt som inte fanns förut.

Vänsterpartiets Kjell Bäckman i Västerbotten tycker inte att det är bra att relativt friska personer får träffa läkare mer ofta. Han tog som exempel upp att Läkarbesöken ökar för blodtrycksprover. Kjell Bäckman menade att det är något man inte har läkare som gör på landstinget. Anders Gillbro berättar varför det är så hos dem.

– När vi ska förnya recept krävs det en allmän kontroll, säger Anders Gillbro. Det handlar då inte bara om att kontrollera blodtryck utan göra en fullständig medicinsk bedömning. Den ska göras av en läkare på grund av förskrivningen. Men om det är blodtryckskontroller däremellan så gör sköterskorna den.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".