Curt Backteman var tidigare en av Miljöpartiets jämställdhetsambassadörer i Västerbotten.
Curt Backteman, miljöpartist från Lycksele. Till höger en bild av rapporten han skrev.
P4 Västerbotten granskar

MP-politiker: Var mycket "lilla gumman" på styrelsemötena

Curt Backteman (MP): "Styrelsen skällde ut mig för rapporten"
1:58 min

Curt Backteman var Miljöpartiets egen jämställdhetsambassadör i länet. Nu berättar han för P4 Västerbotten att han blev utskälld av distriktsstyrelsen när han skrev en rapport om jämställdheten i partiet. 

- Jag kom fram till att vi inte alls var så jämställda som många anser att vi borde vara. Vi hade flera kvinnor som hoppade av. Det var väldigt manschauvinistiskt i styrelsen. Det var "lilla gumman" och mycket sådant på styrelsemötena, säger Curt Backteman från Lycksele.

I den korta rapporten står bland annat att "klimatet i distriktsstyrelsen och annat i MP Västerbotten" är något som måste ses över, och att maktstrukturer antytts ligga bakom avhopp inom partiet. 

I början av året visade Curt Backteman sin rapport för distriktsstyrelsen i Västerbotten.

- Jag blev utskälld. De ville se till att den inte kom upp på årsmötet. De ville inte kännas vid det hela. De tyckte att jag var besvärlig, som tog upp det som jag ansåg som fakta, säger han.

Tog partiet till sig av innehållet i rapporten?

- Som jag ser det har det inte hänt så mycket. Och jag blev inte tillfrågad om att sitta kvar i distriktsstyrelsen. Jag  var nog för besvärlig, säger Curt Backteman. 

Men ord står mot ord om hur det egentligen gick till när Curt Backteman lade fram sin rapport till styrelsen. Rickard Hansson var sammankallande i Miljöpartiets distriktsstyrelse i Västerbotten vid den aktuella tidpunkten. Han säger till P4 Västerbotten att Curt Backteman inte alls blev utskälld av styrelsen inför årsmötet, men att han själv ifrågasatte att Backtemans kritik lades fram just innan årsmötet. 

- Jag tror på dialog. Det kändes konstigt att få den här rapporten "5 minuter i 12". Men det var inte mycket som sades om rapporten, säger han. 

Miljöpartiet har profilerat sig som ett feministiskt parti, och såg jämställdhet som en prioriterad fråga i valrörelsen. Men i Västerbotten har flera kvinnor hoppat av de senaste åren. Nu senast Ellika Nordström, som var ett av två språkrör i Umeå.

Katrin Baxemyr från Lycksele var tidigare sammankallande för Miljöpartiet i länet:

- Klimatet är så dåligt att det varit många avhopp. Jag är en av de som hoppat av. Det gick inte att arbeta, säger hon. 

Den tidigare jämställdhetsambassadören Curt Backteman är tydlig med hur han tycker att Miljöpartiet ska komma till rätta med maktstrukturerna inom partiet i Västerbotten: 

- Man behöver göra ganska drastiska förändringar i arbetsformer och när det gäller vilka som sitter i styrelsen, säger han.

Ur Curt Backtemans jämställdhetsrapport:

"Vi anser att det finns några specifika saker som måste ses på i samband med Val-14:

[...]

- Klimatet i Distriktsstyrelsen och annat i MP Västerbotten. Under förra året har fyra avhopp skett, varav tre var kvinnliga ledamöter. Mest iögonfallande var avhoppet av sammankallande och båda språkrören. Det har antytts att maktstruktur var del av anledningen till avhoppen."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".