Joanna Rubin Dranger. Foto: Rebecca Göransson/Sveriges Radio
Joanna Rubin Dranger. Foto: Rebecca Göransson/Sveriges Radio
MR-dagarna

Joanna Rubin Dranger: Symbolerna har makten över våra liv

Joanna Rubin-Dranger om symbolernas makt
4:55 min

Vi konsumerar och sprider bilder mer än någonsin tidigare. Men vilken makt har egentligen det visuella? 

Joanna Rubin-Dranger, serietecknare och professor i illustration på konstfack föreläste på Mänskliga Rättigheterdagarna i Umeå om hur det visuella har större makt över oss än vad vi tror.

– Det vi upplever genom bilder och visuell kommunikation via skärmar kanske är det enda mötet med det landet, den platsen eller den företeelsen vi möter. Väldigt många upplevelser vi har genom bilder och film är upplevelser vi aldrig möter i verkligheten. Så därigenom kan bilder få en helt avgörande roll om omvärlden och oss själva i omvärlden. 

Vi människor möts varje dag av bilder och symboler som i sig själva saknar värde. Vi tolkar dessa bilder omedvetet berättar Joanna Rubin Dranger. Ett exempel är symbolen för toalett. 

– Det är ett väldigt tydligt exempel på en bild som vi alla vet vad den betyder när vi ser den på en dörr i en offentlig miljö. När vi ser den vet vi att här finns det en toalett. Men i den bilden, i den visuella gestaltningen så finns det ingen toalett. Det finns inte heller något som visuellt indikerar på att här finns det en toalett där inne. Men vi har lärt oss dess betydelse med vår levda erfarenhet. Eftersom vi alla har den kunskapen och läser bilden på samma sätt så fungerar den som en skylt för oss. På samma sätt är det med stereotypa bilder. Det är ett grovt förenklat skyltsystem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".