Per Hartman, områdespolis i Luleå. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
Per Hartman, områdespolis i Luleå. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Polisen avbröt sexköp i Luleå

Båda erkände på plats
1:17 min

Efter ett tips så kunde polisens särskilda insats i Luleå/Boden, efter kortare spaning, ingripa mot prostitution i Luleå igår.

Polisens särskilda insatsgrupp kunde igår gripa en norrbottnisk sexköpare på bar gärning på ett vandrarhem i Luleå. Det var efter ett tips som de civilklädda poliserna kunde göra ingripandet efter en och halv timmes spaning på plats, förklarar ordningspolisen Per Hartman.

– Det tog ungefär en och en halv timme tills kvinnan kom. Kort därefter kom mannen. Och någon minut senare så knackade man på och sedan gick man in med nyckel.

Spanarna kom in i rummet där sexakten mellan den 19-åriga kvinnan från ett sydeuropeiskt land och en 49-årig man från Fyrkantens närområde pågick. Båda erkände på plats att det handlade om ett sexköp.

Mannen riskerar få dagsböter om han fälls för brottet, kvinnan som sålde den sexuella tjänsten gör inget brott enligt svensk lagstiftning.

Enligt Per Hartman misstänker polisen inte att det här fallet skulle handla om misstänkt människohandel.

– I nuläget så har vi inte så mycket uppgifter som tyder på det. I samtal med henne så sa hon att hon har en egen verksamhet, berättar Hartman.

– Spanarna berättade att hon kom själv med tåg till Luleå igår. De såg inte att det var någon som följde efter henne eller ingen som verkade höra ihop med henne. 

– Hon berättade att hon bedriver verksamheten själv och hon jobbar just nu i Västerbotten och Norrbotten. Hon jobbar några månader och sen åker hon tillbaks till sitt hemland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".