Rysk protestkonst på MR-dagarna
1 av 3
Strax Vernissage för Vita cirkeln Foto Anders Wikström SR
5 år från rysk gatukonst
2 av 3
Vita cirkeln visas på MR dagarna i Umeå foto Anders Wikström SR
Vita cirkeln
3 av 3
Rysk protestkonst Vita cirkeln av Alexei Knedlyakovskij och Lucine Dzhanian Foto Anders Wikström SR
Mänskliga rättigheter

Vit cirkel för demokrati

MR-dagarna I Umeå visar Rysk konst - Vita cirkeln
2:26 min

Föreningen Ordfront visar upp rysk nutid med konstutställningen Vita cirkeln under Mänskliga Rättighetsdagarna i Umeå.

Kultur och demokrati är årets tema för Europas största forum för mänskliga rättigheter MR-dagarna. Anna Wigermark är föreningen Ordfronts ordförande.
--För ett år sedan var det illa med det blir sakta men säkert värre och värre. Vi som är grannar, vi måste få veta om hur det ser ut i Ryssland idag. Det är inte bara krig i Ukraina och Rysslands agerande där, utan det här är mot den egna befolkningen och mot de mänskliga rättigheterna i Ryssland säger Anna Wigermark.
Hon säger vidare att det inte finns någon demokratisk rörelse i Ryssland idag, att den har slagits sönder säger Anna Wigermark.

Utställningen är gjord av Alexei Knedlyakovsky och Lusine Dzhanian, och de har båda deltagit i Pussy Riott performence och Alexei var som enda man med under OS i Sotji där dom blev attackerade av kosackerna.Vi möts av stadens gator i miniatyr längs väggarna befolkat med människor som håller i plakat och banderoller. Plakattexter som de hämtat från de 5 senaste åren av protester i Ryssland.

- Makt till miljoner, inte till miljonärer

- Vi ber om ursäkt för eventuella besvär, vi försöker bara förändra världen.

Det här är försiktiga uttryck, det är mycket grov text ibland. Gatubildens skyltar går en ytterlighet från rummets ena sida till den andra. Någonstans i mitten finner man journalisternas plakat.

Ursprunget till konstutställningen Vita cirkeln kommer från Ukraina. Avant garde-konstnären Oleg Kulik bjöd in dom att delta tillsamman med andra ryska och ukrainska konstnärer. Oleg Kulik ville visa på "Världen innan den kollapsade". För vad blir kvar att visa från en värld som gått under?
Tiden var 2011 - 2012 när proteströrelsen var stark i Ryssland.

--Det var redan då som dessa aggressiva människor gjordes om till små figurer i papper säger Alexei Knedlyakovsky, och att man ville få in energin i verket.

Nu några år senare är det bara slagorden som ändrats till dom hårdaste budskap dom sett med egna ögon eller som dom funnit på nätet.

Vita cirkeln tidigare visats i Kiev, Uppsala under Action in art i våras,  Bergen och nu Umeå.

Vår nya Kultur och Demokratiminister är med på MR dagarna och tycker att Kulturen smälter väl in.

--Det handlar ju så mycket att så många röster ska höras och att kulturen och demokratin är varandras förutsättningar säger Kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".