Katrin Baxemyr i Lycksele och Hans Brettschneider i Skellefteå är kritiska mot hur partiet fungerar i Västerbotten. Foto: Privat/SR
Katrin Baxemyr i Lycksele och Hans Brettschneider i Skellefteå är kritiska mot hur partiet fungerar i Västerbotten. Foto: Privat/SR
P4 Västerbotten granskar

Kritik mot MP:s ledning i hela Västerbotten

"Ett parti som verkligen lider av en spricka"
1:09 min

Den interna kritiken mot Miljöpartiets ledning i Västerbotten finns i hela länet, inte bara i Umeå. Flera tunga namn inom partiet i Lycksele och Skellefteå kommer med stark kritik mot hur partiet styrs.

 

Under året ledningen för Miljöpartiet i Umeå kritiserats internt, och föreningen har drabbats av avhopp.

Men flera tunga namn i Miljöpartiets lokalföreningar i Lycksele och Skellefteå säger nu att problemen gäller hela Västerbotten. De menar att hela partiet blivit toppstyrt, slutet och att den interna demokratin inte fungerar.

Katrin Baxemyr i Lycksele var tidigare sammankallande för Miljöpartiet i Västerbotten:

 - Det här är ett parti som verkligen lider av en spricka, av odemokratiska sätt att agera. Det är en väldigt starkt styrd grupp som egentligen står bakom alla beslut, säger hon. 

Gruppledaren i Lycksele, Kai Pärnänen skrev i januari en rapport om hur Miljöpartiets valberedning hade fungerat inför det viktiga valåret 2014. Han beskriver arbetet som ”en katastrof” och ”mer ihåligt än en Schweitzerost”.

Hans Brettschneider är gruppledare för Miljöpartiet i Skellefteå, och menar att det finns en falang som styr hela partiet.

- Sprickorna går i hela länet. Vill man vara med måste man tillhöra falangen för att kunna få positioner. 

Men vilka är då med i gruppen som påstås styra det mesta inom Miljöpartiet i Västerbotten? 

Kritikerna som P4 Västerbotten pratat med menar att det är en grupp män i Umeå, med bland annat riksdagsledamoten Jabar Amin och Robert Winroth, som är sammankallande i distriksstyrelsen. Ingen av dem vill kommentera den interna kritiken. 

- Jag avböjer att kommentera nu. Vi har inlett en process tillsammans med riksorganisationen, som jag är helt säker kommer utveckla partiet. Det känns inte lämpligt att föregå det med mina personliga åsikter eller utifrån den egenskap jag haft som sammankallande, säger Robert Winroth. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".