Charlene Frances, sjuksköterska från Pakistan, nu i Jörn. Foto: Ingrid Marklund/Sveriges Radio
Charlene Frances, sjuksköterska från Pakistan, nu i Jörn. Foto: Ingrid Marklund/Sveriges Radio

Svårt att få legitimation trots sköterskebrist

"Jag vill jobba i äldreomsorgen i inlandet"
1:36 min

Trots bristen kan specialistläkare och sköterskor från andra länder behöva vänta länge på att få svensk legitimation. Charlene Frances i Jörn är en av dem.

Charlene Frances är utbildad sjuksköterska från Pakistan och hon väntar otåligt på att få börja arbeta som sjuksköterska i Jörn.

– Många som jag känner i Skellefteå från andra länder har gett upp och orkar inte bli sköterskor här, säger Charlene Frances. Det är mycket att göra. Varför ska man fortsätta studera så mycket om man redan studerat tre år.

För att få arbeta som sjuksköterska i Sverige behövs legitimation och det är många steg bort för de som kommer från länder som inte tillhör Eu-samarbetet. För Charlene Frances är det närmare bestämt sju steg. Olika prov i svenska, följt av prov i samhälls och författningskunskap och två steg med praktik för att sen få söka svensk legitimation.

Hon är frustrerad och skulle vilja korta väntan. Hennes förslag är att parallelt med svenskaundervisning kunna ha praktik och samhällskunskap så man snabbare kommer in i det svenska systemet.

Och det tänkte vi att landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (s) ska få svara på. Han säger att stegen visserligen finns där av en anledning, man ska hinna lära sig den svenska modellen, men han ställer sig inte heller kritisk till en sån typ av praktik.

– Absolut tycker jag att vi ska hitta ett betydligt bättre sätt att validera de grundkunskaper som finns, säger Peter Olofsson. Man ska inte behöva börja om och kan det vara att man behöver praktik så ska vi självklart vara öppna för det.

Charlene Frances är bara på det andra steget, men hon är otålig över att komma igång.

– Jag ska jobba inom äldreomsorg i Jörn, säger Charlene Frances. Det är Jörn som mest behöver sköterskor för det är ingen som vill jobba kvar där. Det vill jag göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".