Jenny Wik-Karlsson på MR dagarna
Panelen med Jenny Wik-Karlsson diskuterade mänskliga rättigheter för de nationella minoriteterna. Foto: David Rydenfalk /Sameradion.
MR-dagarna

Sverige osynliggör de viktiga frågorna

Jenny Wik-Karlsson: Staten är inte så bra som staten vill påskina
2:10 min

Osynliggörandet av de viktiga frågorna är det största problemet när det gäller mänskliga rättigheter för samerna.

 I Sverige är vi inte så bra som vi tror att vi är, menar Svenska samernas riksförbunds jurist Jenny Wik Karlsson.

 --Staten är inte så bra som staten vill påskina, utan vi bryter ganska ofta mot mänskliga rättigheter, i alla fall kopplade till samiska frågor, men även kopplade till många andra frågeställningar, säger Jenny Wik-Karlsson.

 På ett seminarium här på mänskliga rättighetsdagarna som i Umeå har situationen för Sveriges nationella minoriteter och hatbrott diskuterats. I panelen fanns SSR:s förbundsjurist Jenny Wik Karlsson, hon berättade att Sverige tillgodoser mjuka värden som språk, skola och omsorg.

 --Men om man struntar i det från samiskt håll som är det absolut viktigaste, markfrågan, rätten att bedriva sin kultur, så kommer vi fortfarande ha kvar konflikten och kränkningarna, säger Jenny Wik-Karlsson.

 Johanna Wiklund på FN-förbundet håller med Jenny Wik Karlsson om att Sverige inte har några problem med de kulturella rättigheterna för samer.

--Men när Samerna i egenskap av urfolk ska tycka till om expolatering av det land som man traditionellt brukar, då blir det svårt för Sverige och naturligtvis är det problematiskt. Vi delar helt FN:s syn på att Sverige bör ta tag i den här frågan och på allvar respektera urfolks rättigheter och inte bara i andra länder, vilket är mycket enklare för Sverige att göra, säger Johanna Wiklund.

Du berättade här inne att markfrågan är A och O när det gäller rättigheter för samer. Varför är den A och O?

--För att det bygger på att man historiskt sett har koloniserat den här marken som samer under väldigt lång tid har brukat ochom man inte erkänner från statens sida att man faktiskt har gått in och tagit det här landet, så är det ju svårt för staten att erkänna att man gör andra fel också, säger Jenny Wik-Karlsson.

För om man osynliggör något så att finns det inte, menar Jenny Wik Karlsson och det är grunden till statens mot mänskliga rättigheter.

--Om man hela tiden undviker att ta upp frågan, vem har rätten till delaktighet och inflytande över mark och naturresursfrågor, om man hela tiden osynliggör den, så finns den ju inte, säger Jenny Wik-Karlsson på Svenska samernas riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".