Trähus eller betonghus? Foto: Arbre Evolution/Flickr.com (CC BY-SA 2.0) Daniel Mott/Flickr.com (CC BY-SA 2.0)
Foto: Arbre Evolution/Flickr.com (CC BY-SA 2.0) Daniel Mott/Flickr.com (CC BY-SA 2.0)
Skellefteå

Betong eller trä - vad vill du bo i?

Därför bygger trästaden Skellefteå i betong
1:42 min

För några år sedan började höghus byggas i trä. Samtidigt är det nu trendigt att bygga i betong. Den traditionella trästaden Skellefteå väljer nu att bygga nytt i sten och betong.

Under 20 års tid har både Skellefteå kommun och privata aktörer byggt broar, industrihus, höghus, flerbostadshus och idrottshallar i trä. Men det är först nu som politikerna i kommunfullmäktige har antagit en formell träbyggnadsstrategi.
Ett kommunalt bolag ska kunna motivera varför man väljer att inte bygga i trä och även visa att projektet ändå klarar hållbarhetsmålen. Men det kommunala bostadsbolaget Skebo måste tänka på bolagets bästa. 
– Vi måste få in dom bästa priserna och bygga dom bästa husen för oss och då måste trä kunna konkurera med andra material, säger Jerker Eriksson som är Skebos vd.

Skebo bygger i betong
När det kommunala bostadsbolaget Skebo nyligen byggde en fastighet med 40 bostadsrätter på Burk-Kurts gamla tomt så valde bolaget sten och betong. Detsamma gäller för det pågående bygget av ett 11 våningshus och snart startar också Skebo bygget av ytterligare tre hus i centrala Skellefteå som inte heller byggs i trä.
– När vi gör våra upphandlingar så anpassar vi våra ritningar så att det ska vara möjligt att bygga i trä, men det har visat sig att vi inte har fått inte några anbud som bygger på en träkonstruktion.
Jerker Eriksson menar att Skebo kan ge förutsättningar att bygga i trä men sedan måste de företag som bygger i trä kunna lämna anbud som kan konkurrerar med betongkonstruktioner. 

Än så länge har Skebos ägare, Skellefteå kommun, inte om att aktivt prioritera trä.
– I så fall måste dom göra det via ett ägardirektiv i kommunfullmäktige till oss som bolag, att allt ska byggas i trä, säger Jerker Eriksson som är Skebos VD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".