En vy från Sandberget
En vy från Sandberget där en del av vindkraftverken planeras. Foto Örjan Holmberg/SR
Sorsele

Storsatsning på vindkraft på gång

Miljardsatsning på vindkraft i Sorsele
1:49 min

Sorsele är på väg att bli vindkraftskommun nummer ett i länet. Vattenfall planerar 100 nya vindkraftverk.

– Tillståndsansökan planeras att lämnas in i början på nästa år, berättar projektledaren Daniel Gustavsson. Vattenfall är nu i slutarbetet på den miljökonsekvensbeskrivning som krävs innan Länsstyrelsen kan ge tillstånd.

Dessutom räknar Vattenfall att det blir överklagat och det innebär ett års fördröjning, men 2018 borde bygget kunna vara igång av det projekt som har fått namnet Sandselehöjderna och omfattar fem områden söder och väster om Sandsele.

Det här är den största industrisatningen i Sorsele kommun någonsin. Vattenfall menar allvar eftersom det statliga bolaget inte är ett klimatföredöme med mycket tysk kolkraft idag, men nu ska man storsatsa på vindkraft i flera länder bl a Storbritannien och Nederländerna. Enligt bolagets nya VD Magnus Hall är inriktningen på vindkraft en framtidssatsning.

En kritik som riktats mot vindkraft är att efter en intensiv byggperiod blir det inte mycket kvar som gynnar bygden där verken placerats. Vattenfall har tagit detta till sig och i de samråd som varit har man kommit fram till att 10 000 kronor per verk och år kan gå till bygdens utveckling.

– En ekonomisk förening kan skapas i Sorsele med maximalt årligt tillskott på en miljon för näringsutveckling och för föreningslivet, säger Daniel Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".