Roland Laestadius från Pingstkyrkan. Foto: Agneta Johansson/SR.
Roland Laestadius från Pingstkyrkan. Foto: Agneta Johansson/SR.

Fler tiggare i Umeå trots kylan

Roland Laestander: Förra veckan kom ett tiotal
5:06 min

Det kommer allt fler tiggare till Umeå. Under förra veckan kom ett tiotal.

Roland Laestander i Pingstkyrkan, som samordnar insatserna, är förundrad, på gränsen till bekymrad att människor vill komma hit nu när det blir allt kallare att sitta ute och tigga.

Pingstkyrkan har fått i uppgift att samordna  hjälpsinsatserna i Umeå för de romska tiggarna och kan söka föreningsbidrag från Umeå kommun men har hittillts inte gjort det. 

Pingstkyrkan har en hemsida där privatpersoner kan skänka pengar men den har hittills inte gett så mycket.

Man samarbetar med Svenska kyrkan och det har hittills lett till att  Carlskyrkan tagit emot två husvagnar och Ålidhemskyrkan två. Fyra husvagnar finns nu på campingen i Umeå och sju kvar vid OK på Carlslid. Men där sover människor fortsatt också i bilar.

De som kommer nya till Umeå är hänvisade till sina bilar. Det är bekymmersamt medger Roland Laestander och det är inte bara bostaden som kan bli ett bekymmer.

Det är nu runt 70 personer som sökt sig till Umeå för att tigga. Varför allt fler kommer till Umeå kan Rolande Laestander bara spekulera i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".