Klass fem i Stöcke skola foto Anders Wikström SR
Arkivfoto: Anders Wikström/SR.

Stora besparingar väntar inom grundskolan i Umeå

Stora besparingar väntar inom grundskolan i Umeå och detta går stick i stäv med vad Socialdemokraterna i Umeå sa att de ville göra i valrörelsen.

I förslaget till budget som ska klubbas på torsdag står det klart att politikerna behöver minska kostnaderna med 62 miljoner kronor. En del av detta klarar man med projektmedel så summan som ska sparas blir 44 miljoner.

Orsaken är att det blir 400 fler elever och dyrare lokalhyror nästa år utan att för och grundskolenämnden får mer pengar till det.

Det föreslås besparingar inom inom elevhälsan, musikskolan, it, forskning och barnens lunchmat. Däremot vill man freda förskolan från besparingar, säger Margareta Rönngren, ordförande i för och grundskolenämnden.

Det här rimmar illa med det Socialdemokraterna sa inför valet. I deras handlingsplan inför valet står att de vill fortsätta satsa på elevhälsan, erbjuda kulturaktiviteter, digitala läromedel och fortsätta jobba för mindre barngrupper men nu blir det besparingar istället.

Margareta Rönngren hoppas nu på ökade statsbidrag. Regeringen lovade ju mer pengar till skolan i sin budget och för Umeås del kan det bli omkring 30 miljoner från staten. Men hur det blir med den saken står klart först efter att riksdagen röstat om regeringens budget i december.

Politikerna i för och grundskolenämnden ska ta beslut om budgeten nu på torsdag den 20 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".