Bodil Hökfors,teknisk doktor vid Cementas utvecklingsavdelning och forskare vid Umeå Universitet. Foto: Cementa
1 av 2
Bodil Hökfors, teknisk doktor och forskare. Foto: Cementa
Sandöbron i Lunde rasade 1939. Foto: SVT Bild
2 av 2
Sandöbron i Lunde rasade 1939. Den är med i Jan Guillos senaste bok där han blandar ihop betong och cement. Foto: SVT Bild
Umeå

Hon vill forska fram cement utan koldioxidutsläpp

Miljöperspektiv fascinerar årets betongforskare
5:03 min

Årets Betongforskare Bodil Hökfors belönas för att hon skapat ett databaserat simuleringsvertyg för att tillverka cement mer miljövänligt med mindre koldioxidutsläpp. 

Hon kan förstås skilja på cement och betong, men det kan inte författaren Jan Guillo i sin senaste bok "Att inte vilja se".

Bodil Hökfors är teknisk doktor och  projektledare vid Cementas utvecklingsavdelning och forskare vid Umeå Universitet. Avhandlingen hon får pris för heter "Faskemiska processmodeller för tillverkning av cementklinker och kalk". Hon jobbar för att via sitt datorprogram hitta ett recept på cement som släpper ut mindre koldioxid. Cementa har en nollvision till år 2030, attt cementet inte ska släppa ut någon koldioxid alls under hela cementets livstid.

Både Bodil och P4s Pia har läst Jan Guillos senaste historiska roman "Att inte vilja se" där bygget av Sandöbron spelar en stor roll. Båda gillar boken men Bodil påpekar att Jan Guillo inte är expert på området cement:

"Han hade lite fel begrepp, skillnaden mellan cement och betong till exempel."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".