Varg i Lycksele djurpark. Foto: Örjan Holmberg/SR.
Varg i Lycksele djurpark. Foto: Örjan Holmberg/SR.
Västerbotten

Fler jägare stöder tuff rovdjurspolitik

Vi får större och större inflytande
1:25 min

Jägarnas Riksförbund som vill ha en hårdare linje i rovdjurpolitiken växer. Riksförbundets ordförande Solveig Larsson är nöjd.

Jägarnas Riksförbund har nu över 36 000 medlemmar och i Västerbotten ca 2 200. Förbundsordförande Solveig Larsson vill förklara framgången med riksförbundets underifrånperspektiv och motstånd mot centralstyrning.

Särskilt i vargfrågan som styrs av regering, riksdag och EU. För ett år sedan beslutade Jägarnas Riksförbund att arbeta för att alla frilevande vargar utrotas i Sverige och trots att vargen inte påverkar jakten i Västerbotten lockar den inställningen medlemmar även här.

– Man inser vad det skulle betyda att få varg hit och man lider med jägare i mellansverige, säger Solveig Larsson.

Det pågår ingen massflykt från Jägarförbundet till Jägarnas Riksförbund. Jägarförbundet är mer än fyra gånger större och har stort inflytande men det aktivaste rovdjursmotståndet samlas numera i Jägarnas Riksförbund. 

Inflytandet växer med medlemsökningen, politikerna efterfrågar våra synpunkter , säger Solveig Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".