Hällnäs sanatorium. Foto Gunnar Lantz/SR.
Hällnäs sanatorium. Foto Gunnar Lantz/SR.
Vindeln

Bert Karlsson gör nytt försök att starta asylboende i Hällnäs

"Stor förhoppning om att få igenom"
1:24 min

Skivbolagsdirektören Bert Karlsson hyser nya förhoppningar om att få starta ett asylboende i det gamla sanatoriet i Hällnäs, Parken, i Vindelns kommun.

Bert  Karlsson tänker sig 500 asylsökande på orten där det idag bor 250. Bärplockning ingår i konceptet. De asylsökande ska kunna plocka lingon och blåbär och tjäna egna pengar, är tanken.

Så sent som i augusti fick Bert Karlsson  nej till 200 asylboende på samma plats. Nu har han ansökt hos Migrationsverket igen.

I det gamla sanatoriet i Hällnäs finns 20 000 kvadratmeter boyta. Fastigheten har haft flera ägare på senare tid. Nu har Bert Karlsson skrivit kontrakt med den nya ägaren om att göra det till asylboende.

Bert Karlsson säger att han vill bygga ett asylmottagningens Ikea. I början av 2014 hade han 4 asylboenden - nu driver han runt 30 säger han, och ansöker om ett 20-tal nya. Om två tre veckor hoppas han på svar från Migrationsverket. Hans plan om det blir ja är att komma igång i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".