En kvällsbild från Resecentrum i Lycksele
En kvällsbild från Resecentrum i Lycksele. Foto Örjan Holmberg/SverigesRadio
Lycksele

Kameraövervakning på resecentrum

Bättre skydd nu för de stora flertalet skötsamma
1:33 min

Den som går in på resecentrum i Lycksele filmas dygnet runt. Länsstyrelsen godkänner övervakning även på dagtid för att få stopp på stök och skadegörelse.

Det här är andra gången det beslutas om dygnetrunt övervakning eftersom Justitiekanslern överklagade saken för två år sedan.

 Lycksele kommun som äger fastigheten får bara filma på kvällen och på natten. Justitiekanslern ifrågasatte dagtidsövervakning och tyckte att för många som bara skulle med bussen skulle filmas så kommunen hade inte gjort tillräckligt för att skydda den personliga integreteten.

Kommunen har gjort försök med mjuka åtgärder, som förvaltningschefen på kommunen Nestor Lindström kallar det. Vakter, samtal, polisen och annat, men det hjälpte inte. Stöket fortsätter och det är en akut arbetsmiljöfråga för alla som jobbar i huset.

Därför gör kommunen ett nytt försök, men med ett bättre skydd för alla skötsamma resenärer. Det har nu godkänts av Länsstyrelsen.

– Om det händer något kommer ett externt bolag utifrån som inte känner igen ortsbefolkningen att titta på filmen och polisanmäla om ett misstänkt brott fastnat på bilderna, berättar Nestor Lindström. Det blir inte heller 19 kameror som man tänkte sätta upp förra gången utan 13.

Datainspektionen har sedan förra sommaren tagit över rätten att överklaga beslut om övervakningskameror, så det är inte längre Justitiekanslern som kan överklaga beslutet. Sedan lagen ändrades har Datainspektionen granskat 1000 beslut om övervakningskameror och av dem har ett 100-tal överklagats till Förvaltningsrätten.

– Vi kommer inte att installera några nya kameror innan vi vet om Datainspektionen överklagar, säger Nestor Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".