Dagisbarn på promenad
Dagisbarn på promenad. Foto: Hasse Holmberg / TT

Barnkonventionen fyller 25 år

Barn i Västerbotten tycker det är viktigt att bli lyssnade på
1:38 min

Den 20 november 1989 var en historisk dag. Då antog FN:s generalförsamling konventionen om barns rättigheter. 

Runt om i Västerbotten firas 25-års jubileumet idag. Bland annat anordnar Rädda barnen och Kulturskolan konserter i Skellefteå.

Carina Strand från Rädda Barnen i Umeå berättar att barnkonventionen har gjort stora skillnader i barns liv.

– Det har inneburit att man ser barnet som ett barn och inte en person som är på väg att bli vuxen. Man ser barnet och barnets behov redan från födseln. 

Rädda Barnen presenterade i förra veckan resultatet av projektet Ung Röst, som handlar om hur barn i Sverige uppfattar sin situation. I Västerbotten svarade barn i Lycksele och Skellefteå på bland annat hur viktigt de tycker det är att deras åsikter hörs, och resultatet var både positivt och negativt berättar Carina Strand.

– Resultatet visade både det vi hoppades på och det vi var rädda för. Att man kan ha inflytande men att man tyvärr inte alltid har inflytande. när det gäller inflytande så tycker barn att de som bestämmer lyssnar på barn.  90 procent av barnen i Lycksele, och 89 procent i Skellefteå tyckte det var viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".