Gunnar Alskog odlar ekologiska grönsaker i Ängersjö. Foto: Joakim Silverdal/SR.
Gunnar Alskog odlar ekologiska grönsaker i Ängersjö. Foto: Joakim Silverdal/SR.

Ekologiska gårdar vill ha konkurrenter

"Det skulle kunna bli 200 gårdar runt stan"
1:32 min

De ekologiska lantbrukarna i länet vill bli fler. Detta för att möta den stora efterfrågan på ekologiska varor och stärka samarbetet mellan ekologiska lantbrukare.

Klockan har börjat bli eftermiddag Hemma hos Gunnar Alskog i den lilla byn Ängersjö, som Gunnar själv beskriver som lite av en Bullerby. Utanför fönstret är åkern där han odlar sina ekologiska grönsaker och en större konkurrens, med fler odlare, är inte någonting han är rädd för. Det är snarare tvärtom.

– Det vore en fördel för mig om det fanns fler odlare, säger Gunnar Alskog. Mer samarbete kring maskiner och man skulle kunna hjälpas åt att distrubuera och marknadsföra. Jag ser bara fördelar egentligen.

P4 Västerbotten har ringt runt till ett flertal andra gårdar i länet och deras svar är detsamma: Vi vill att fler odlar ekologiskt. Flera av gårdarna berättar att man hänvisar kunder till andra ekologiska gårdar om man skulle få slut på någon produkt.

Men de säger att det fortfarande kan vara svårt att få ut riktigt de pengarna man vill ha av restauranger och butiker. Det, menar de, är en av anledningarna att vi importerar stora mängder ekologiskt.

En annan anledning är att det helt enkelt finns för lite ekologiskt odlade grönsaker i Sverige. Gunnar Alskog har varit i gång länge och säljer numera sina grönsaker direkt till kundernas dörr.

– Om folk i allmänhet i Umeå resonerade som mina kunder så skulle det finnas utrymme för 200 sådana här gårdar runt stan, säger Gunnar Alskog. Då skulle Umeå vara i stort sett självförsörjande på palsternackor, morötter, rödbeter, vitkål och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".