Ny 10 avdelningsförskola på Alhem i Skellefteå
Ny 10 avdelningsförskola på Alhem i Skellefteå Foto Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Många tillfälliga lokaler för elever i Skellefteå

" Vi vet ju inte var dom bosätter sig"
1:20 min

Det blir många tillfälliga lokaler för elever inom grundskolan i Skellefteå de kommande tre åren.

Enligt skolkontorets tjänstermän så är inflyttningen till Skellefteå större än de prognoser som tagits fram, och det här verkar ha kommit som en överraskning för
– Det kom väl inte som en överraskning men vi vet ju aldrig var dom bosätter sig. Ska dom bo i stan, ska dom bo i Byske eller i Burträsk, det är ju det som gör det svårt att planera, säger Maria Marklund som är ordförande i Barn och Grundskolenämnden i Skellefteå.

Många nya skolor på sikt
Under de kommande tre åren satsar kommunen både på att bygga om och att bygga nya förskolor och skolor. Totalt handlar det om ett 10 tal byggprojekt för grundskolan, både i centrala Skellefteå och kommunens ytterområden. Maria Marklund menar att Skellefteå har haft stora barngrupper och att den här satsningen ska kunna minska barngruppernas storlek. Men om Skellefteå hade varit mer förutseende så hade alla tillfälliga lokaler kunnat undvikas.
– Det går ju alltid att vara efterklok, men det är långa processer att bygga nytt och med i bakfickan så kan man ju säga att vi skulle ha börjat för länge sedan, säger Maria Marklund.

Skellefteå kommun har satt upp ett mål om att växa till 80000 invånare till 2030 och om det blir verklighet så krävs fler skolor.
– Vi tror och hoppas att vi ska bli fler invånare i kommunen och då räcker inte den satsning som vi gör nu, säger Maria Marklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".