Gatukorsningen Arthur som blev rikskändis när han slog följe med svenska landslaget i multisport under VM i Ecuador tidigare i november har landat i Sverige.Foto: Maja Suslin/ TT.
1 av 3
Gatukorsningen Arthur som blev rikskändis när han slog följe med svenska landslaget i multisport under VM i Ecuador tidigare i november har landat i Sverige. Foto: Maja Suslin/ TT.
Här med Mikael Lindnord, sin nya husse och dottern Philippa. Foto: Maja Suslin/ TT.
2 av 3
Här är Arthur med Mikael Lindnord, sin nya husse och dottern Philippa. Foto: Maja Suslin/ TT.

Fyrbent lagmedlem landade i Sverige

Han följde det svenska VM-laget över land och vatten. På torsdagen satte hunden Arthur tassarna på svensk mark.

– Vi åkte dit för medaljerna, men det slutade med att vi fick med oss en hund, säger Mikael Lindnord, från Örnsköldsvik. 

Gatuhunden Arthur blev känd när han slog följe med det svenska landslaget i multisport under VM i Ecuador där även Umeåbon Simon Niemi ingår. Efter att ha blivit bjuden på köttbullar lämnade han inte lagets sida och blev en sådan kär vän att svenskarna bestämde sig för att ta hem honom. På torsdagen anlände Arthur, 26 kilo tung och uppskattningsvis sju år gammal, till Arlanda där han välkomnades av familj och press.

– Fantastiskt. Framför allt att ha med sig en ny familjemedlem, säger lagmedlemmen Mikael Lindnord till TT.

– Han symboliserar multisport. Är man lagmedlem spelar det ingen roll om man tillför något för stunden. Man åker med.

 Den riktigt jobbiga resan började efter målgången. I tisdags avböjde Jordbruksverket ansökan om att få ta med sig Arthur, eftersom han saknade id-markering och inte vaccinerats mot rabies. Ett veterinärbesök senare gav Jordbruksverket med sig.

– Det sista tillståndet fick vi 20 minuter innan vi skulle åka. Vi fick till och med hjälp från Ecuadors socialminister som gick in och styrde upp.

Arthur får dock vänta till den 20 mars innan han får springa fritt. Först ska han sitta 120 dagar i karantän. Sedan ska Arthur få komma hem till Mikael och hans familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".