En korridor i en av Umeås skolor
Skolan som en tillväxtfaktor. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio
Umeå

Vill se skolan som en tillväxtfaktor

Margareta Rönngren: Skolan är också en tillväxtfaktor
1:13 min

Kulturen ses numera som en självklar tillväxtsfaktor så borde även skolan ses, det anser Margareta Rönngren (S), politiker i Umeå.

I helgen öppnar Umeås nya kulturhus sina portar. Och under kulturhuvudstadsåret har det pratats mycket om kultur som en tillväxtfaktor.

Samtidigt ska grundskolan i Umeå spara 44 miljoner kronor nästa år, runt två procent av budgeten. Skolan har inte tilldelats pengar som kompenserar för 400 fler elever och dyrare hyror.

Det är dags att tänka om anser Margareta Rönngren, avgående ordförande i för- och grundskolenämnden. Även skola och socialtjänst måste ses som tillväxtfaktorer, anser hon.

– Det jag önskar mej givetvis som avgående ordförande är att alla i Umeå kommun ska förstå att skola och socialtjänst är jätteviktiga faktorer för att Umeå ska växa. Att de här verksamheterna också är tillväxtfaktorer. Det är viktigt att man har med sig det i det fortsatta arbetet med prioriteringar, säger Margareta Rönngren.

Har du känt att det inte riktigt har varit så, låter det som på dej?

– Alltså jag önskar givetvis att man pratar mer om det. Man pratar inte om skola och socialtjänst som tillväxtfaktorer. Det tror jag aldrig att jag har hört men jag tycker att det är det. Och jag tror att vi ska kommunicera det med umeborna också.

För att Umeå ska växa så är självklart näringsliv och fritid och kutlur jätteviktigt men de här verksamheterna (skola och socialtjänst) är oerhört viktiga för att människor ska vilja bo här i Umeå. Det är ju som grunden för det vi ska stå för i kommunerna, säger Margareta Rönngren.

Och vems ansvar är det då, att kommunicera det som en viktig tillväxtfaktor?

– Det är kommunens ansvar, allas, politiker och tjänstemän.

Även ditt?

– Absolut, säger Margareta Rönngren.

Margareta Rönngren avtackades i torsdags som ordförande i för- och grundskolenämnden och är nominerad som ett av Umeås blivande kommunalråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".