Mikaela Sundbaum
Mikaela Sundbaum berättar att årets sprintbana är betydligt tuffare. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Längdskidor

Största stjärnorna tävlar i Bruksvallarna idag

"Nästan ingen natursnö har lett till ett massivt arbete"
1:38 min

I helgen drar tävlingssäsongen igång för längdskidåkarna. Den årliga premiären i Bruksvallarna bjuder på ett rekordstort startfält och de bästa är på plats, både från Sverige och Västerbotten.

Med tre tävlingar på tre dagar inleds säsongen för längdskidåkarna i Bruksvallarna, på fredagen med 5 km klassiskt för damer och 10 km för herrarna. Nästan hela det svenska landslaget är på plats. Den som saknas är Marcus Heller, som väljer att tävla hemma i Gällivare, och Hanna Erikson som fått hela säsongen förstörd på grund av en ryggskada.

I Bruksvallarna ligger det knappt någon snö på marken och det har varit mycket slit för att få till premiären. Mikaela Sundbaum är banchef.

– Det har varit ett stort projekt. Det är i princip bara kanonsnö på banan säger Mikaela Sundbaum. Vi fick lite natursnö men den försvann. Vi har också kört hit snö med lastbil från Ramundberget, så det är ett massivt jobb men nu tycker jag att det ser bra ut.

Från länet kan vi idag följa sprintspecialisten Teodor Petersson på 10 km klassiskt och Jonna Sundling på 5 km. Ni som kan era skidor vet att det inte blir lätt när de måste tävla mot åkare som Daniel Richardsson och Johan Olsson eller Charlotte Kalla och Emma Wikén.

I sprinten på söndag är det inte lika många stjärnor som ställer upp. Men vi från länet får hålla tummarna på stordåd från IFK Umeås Elina Rönnlund som är bäst rankad av de som ställer upp i distansen. Och till råga på allt barnbarn till legendarerna Assar Rönnlund och Toini Gustafsson Rönnlund.

Hon får tävla på en helt ny sprintbana som kommer att sätta åkarna på prov i söndagens tävling.

– Den blir betydligt tuffare än den varit tidigare, säger banchef Mikaela Sundbaum. Den är också avslutningen på den längre banan, så det kommer vara en ganska stor förändring på banan i stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".