Hällforsens kraftstation i Umeälven
Hällforsens kraftstation i Umeälven. foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Lycksele

Vattenkraftutbyggnad i Lycksele

Kraftverksbygge inne i stan
1:15 min

Utbyggnaden av Hällforsens kraftstation mitt inne Lycksele dröjer. Enligt ursprungsplanerna skulle bygget redan vara igång men det är fortfarande inte klart varken med tillstånd eller beslut.

Eons plan är att bygga ut med ytterligare ett turbinagregat, från två till tre, och det innebär en ny byggnad på lasarettssidan av Hällforsen. Jonas Andrén, kommunikationschef på Eon vattenkraft, säger att de håller på med skriftväxling med Mark- och Miljödomstolen och tidigast kan det bli huvudförhandling till sommaren. Kommunen arbetar med planändringar.

Sen återstår ju att se om Eon verkligen beslutar att göra det här. Elpriserna är låga och kraftbolagen håller igen. Samtidigt är det här långsiktiga investeringar där poltitiska beslut är avgörande och Eon har mycket kärnkraft. Om kärnkraften ska avvecklas är det mycket som talar för att bolaget vill äga mer vattenkraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".