Anna-Maria Hedlund
Anna-Maria Hedlund rektor Medlefors Folkhögskola Foto Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Medlefors folkhögskola varslar personal

"Allvarligt att måsta varsla personal"
1:32 min

Medlefors Folkhögskola i Skellefteå  har varslat 10 personer om uppsägning. Efter fackliga förhandlingar får nu 4 personer sluta på grund av arbetsbrist.

Orsaken till varslen är att Medlefors inte får in intäkter till projektutbildningar för bland annat utrikesfödda och långtidsarbetslösa.
– Det skulle kunna vara intäkter från Europeiska socialfonden eller Allmänna arvsfonden, eller andra som har sådana här projektmedel som man kan ansöka om,  säger Anna Maria-Hedlund som är rektor för Medlefors.

De här är intäkter som kan variera mellan 4 och 10 miljoner kronor beroende på vilka projektutbildningar som startas, men det är en stor del av Medlefors totala omsättning på cirka 50 miljoner kronor. Utbildningarna har varit utformade som arbetsmarknadsprojekt och bland annat riktat sig till utrikesfödda och långtidsarbetslösa, totalt ett 70 tal personer.
– Och det är ju en stor fråga, vad händer med deltagarna, säger Anna-Maria Hedlund. Förhoppningsvis händer det något bra men det blir på någon annans bord, kommunen, arbetsförmedlingen eller försäkringskassan. Förhoppningsvis finns det andra åtgärder för att hålla dom här människorna aktiva så att dom inte faller tillbaka i passivitet, säger Anna-Maria Hedlund.

Och nya pengar från Europeiska socialfonden ligger det minst ett halvår bort, och fram tills dess får Medlefors fortsätta med sin ordinarie kurs och utbildningsverksamhet med en något mindre personalstyrka.
– Det är klart att det är allvarligt att måsta varsla personal om uppsägning på grund av arbetsbrist, men det är också baksidan av projekt. Samtidigt som projekt kan utveckla vår personal, vi kan testa nya metoder men man har också medel under en begränsad tid, säger Anna Maria Hedlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".